Bilkent Üniversitesi’nde hayallerindeki eğitimi alarak kendini geliştirme fırsatına sahip olmak, çoğu genç yetişkinin için hayatının en önemli evrelerinden biridir. Türkiye’deki hazırlık eğitimi veren üniversiteler, gençlerin akademik hayatlarına atılmadan önce karşılaşılan bir engel olarak görülse de onların uluslararası iletişim becerilerini ve akademi hayatlarını kolaylaştırmayı hedefler. Bu anlamda Bilkent Üniversitesi de Türkiye’nin en kaliteli hazırlık eğitimini vermek misyonuyla hareket ederek, öğrencilerine hazırlık sınavını başarıyla tamamlayıp, bütün kurları geçmeleri için fırsatlar sunsa da birçok hazırlık öğrencisi için zorlayıcı bir tecrübe olarak da görülmektedir. Bu deneyimi tamamen kavrayabilmek için, Bilkent Prep (Bilkent Hazırlık) Okulunun aşamaları ve seviyeleri dikkatlice değerlendirilip incelenmelidir. Biz de bu yazımızda bu aşamalar neler olabilir ve seviye olarak bizi nasıl yukarıya çekebilir, Bilkent hazırlık sınavı zor mu?, Bilkent İngilizce Hazırlık hangi seviye?, Bilkent hazırlık kaç puan?, Bilkent geçme notu kaç? Gibi sorularınıza yanıt vermeye çalışacağız:
- Uzun Süre Hazırlıkta Kalmak: Bilkent Hazırlık sağlam bir altyapı temeli hedeflediğinden toplamda bir akademik yılı kapsayan dersler ile karşılaşılabilir. Bu durumdan dolayı, hazırlık eğitiminin uzun süreli olabileceğinin farkında olmak, sabırlı davranmak ve iyi bir program dahilinde hazırlanmak öğrencilere zor gelebilir. Çünkü dersler yoğun, yüksek çaba gerektiren ve katılım zorunluluğu olan bir program dahilinde işlenmektedir.
- Akademik Anlamda Kapsamlı Bir İngilizce Eğitimi: Bilkent Üniversitesi’nde, öğrencilerin İngilizcelerini geliştirmek ve akıcı hale getirmek adına Bilkent Üniversitesi hazırlık bölümü eğitimini yoğun bir akademik program şeklinde sunmaktadır. İngilizce seviyesi Bilkent için yeterli düzeyin altında olan ve İngilizce becerileri bakımından gerekli altyapıya sahip olmayan öğrenciler için bu durum bir miktar zorlayıcı nitelikte olabilir. Düzenli aralıklarla uygulanan sınavlar (CAT,ECA), quizler ve verilen ödevler (LP), zaman ve emek bakımından öğrencilerin programlarını zorlayabileceği için bu durum öğrenciler açısından zorlayıcı görülmektedir.

- Özgüven Sorunu: Bilkent Hazırlık kurlarını başarıyla tamamlayamayan öğrenciler, akademik yönden özgüvenlerinin azaldığını düşünebilirler. Ancak unutulmamalıdır ki İngilizce ve akademik yeteneklerin geliştirme aşaması onların ilerideki profesyonel yaşamları için büyük bir avantaj yaratacaktır.
- Sosyal Sorunlar ve Duygusal Uyum Süreci: Bilkent Üniversitesi’ne yeni kayıt yaptırmış olan öğrenciler için sosyal ve duygusal anlamda ortama ayak uydurup arkadaş edinebilmelerii onların kişisel gelişimi için oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Bilkent Prep Hazırlık programının akademik yoğunluğu, bu gibi ihtiyaçları engelleyen etmenlerden biri olabilir. Bilkent Mayfest gibi eşitli sosyal aktivitelerde bulunma, Bilkent Radyo gibi sosyal kulüplere katılma ve üniversitede edinilebilecek birçok farklı deneyim açısından kısıtlayıcı olabilir.
O zaman gelin bu zor ama aynı zamanda öğrencilere akademik yönden birçok farkındalık katan bu hazırlık eğitiminin üstesinden nasıl gelinebilir bunları inceleyelim:
- Düzenli Çalışma Programı: Bilkent Prep programını düzenli bir çalışma alışkanlığı edinerek başarıyla geçmek ve bölüme adım atmak öğrencilerimizin en büyük hayallerinden biri. Ders programınıza disiplinle bağlı kalarak, devamsızlığına dikkat eden ve ödevlerini süresi dolmadan, verilen zaman içerisinde tamamlamayan öğrenciler sınava verimli bir şekilde hazırlanıp kurlarını tamamlayabilmektedirler. Başarıya giden yolda size iyi bir şekilde rehberlik etmesi için IELTS Bilkent sizi disiplinli ve düzenli bir çalışma programına alıştırır.
- Motivasyon: Bilkent Hazırlık dönemini başarıyla geçip bölüme başlayabilmek için yüksek motivasyona sahip olmak çok büyük önem taşımaktadır. AchieveUni’de öğrencilere kendi motivasyonlarını sağlamaları adına sık sık neden üniversite hayatına adım attıklarını ve gelecekte gerçekleştirmek istedikleri hayalleri düşünmeleri hatırlatılır. Başarıyı elde etme isteği, böyle zorlukları aşmak için öğrencileri motive etme konusunda etkili bir yöntemdir.

- Sınav Stresini İyi Yönetebilme Becerisi: Özellikle yoğun sınav takviminde artan stres seviyeleri oldukça normal olarak görülür fakat bu stresle başa çıkmayı ve onu yönetmeyi bilmek asıl potansiyelinizi ortaya çıkaracaktır. Stresi yönetmek için çeşitli araştırmalar yapılmıştır ve bunlardan bazıları çeşitli nefes egzersizleri yapmak, düzenli uyku rutini oluşturmak ve spor aktivitelerini hayatımıza dahil etmek şeklinde sıralanabilir. Öğrenciler için duygusal ve fiziksel sağlığın dengeli olması akademik olarak da hayatlarını pozitif anlamda değiştirecektir.
- Gerektiği Zaman Özel Ders Almak: İngilizce anlamında belirli konularda veya beceri geliştirmede (Reading, Listening, Writing, Speaking) zorlanan ve bu anlamda desteğe ihtiyacı olan öğrenciler sınavlarını geçmek ve kendilerini geliştirmek adına Bilkent Hazırlık Kursu, Bilkent IELTS Kursu, Bilkent Kur Destek Dersleri, Bilkent PAE, Bilkent IELTS Özel Ders gibi AchieveUni ve benzeri kurslardan faydalanabilmektedirler.
- İngilizceyi Hayatınıza Dahil Edin: Nasıl İngilizce öğrenilir? veya Nasıl Yabancı Dil Öğrenilir? sorularını sıklıkla duymuşsunuzdur. İngilizce eğitimi yalnızca okullarda veya kurslarda verilen bir ders olarak görülmemelidir. Hedefinizdeki öğrenmek istediğiniz dili hayatınızın doğal bir parçası haline getirmelisiniz. Sık sık arkadaşlarınızla İngilizce konuşmaya çalışın, bu dilde yazılmış çeşitli kaynakları okuyun, dinleyin ve üstüne yorum yapın. Bu alışkanlıklar sizin akademik başarılarınızı arttırmakla kalmayıp iletişim becerilerinizi de güçlü bir şekilde geliştirecektir. İletişim becerinizi arttırmak adına AchieveUni’den özel ders alabilirsiniz.
- Sınav Taktikleri Geliştirmek: Özellikle İngilizce Akademik Sınavlara (IELTS, TOEFL IBT) hazırlık aşamasında verimli ve çözüm odaklı taktikler geliştirmek hayati derecede önemlidir. Belirli soru tarzlarını iyi kavrayıp öğrenmek ve zaman yönetimi konusunda disiplini sağlamak çok önemlidir. AchieveUni’de öğreneceğiniz düzenli pratik alışkanlığı ve sınav taktikleri, akademik sınavlarda göstereceğimiz en iyi performansa ulaşmakta size oldukça yardımcı olacaktır.
Peki Bilkent (Prep) Hazırlık programı nasıl geçilir?
Bilkent Üniversitesi hazırlık programına kayıtlı olan öğrencilerin hazırlık eğitimini tamamlamaları için çeşitli sınavları kabul etmektedir.
- PAE (Proficiency in Academic English) – Bilkent Üniversitesinin düzenlediği, her sene 2 defa (Genelde Ocak ve Haziran aylarında) uygulanan ve Listening, Reading, Writing, Grammar, Speaking becerilerini ölçen bir sınavdır.
- TOEFL IBT (Internet Based Test of English as a Foreign Language) – Bilkent Üniversitesi’nin kabul ettiği dış sınavlardan bir diğeri olan TOEFL, TAD (Türk-Amerikan Derneği) tarafından Bilkent Üniversitesi’nin belirlediği tarihlerde ve merkezlerde yapılan ve uluslararası anlamda yine 2 yıl geçerliliği olan bir sınavdır.
- IELTS (International Language Testing System) – Bilkent’in kabul ettiği dış sınavlardan biri olan IELTS, IDP tarafından Bilkent Üniversitesi’nin belirlediği tarihlerde ve merkezlerde yapılan ve uluslararası anlamda 2 yıl geçerliliği olan bir sınavdır.
Bilkent Hazırlık Sınavı Örneği (PAE Denemesi Örnek)
Bilkent Üniversitesi, öğrencilerine akademik anlamda yoğun ve kaliteli eğitim vermeyi amaçlar. Hazırlıktaki öğrenciler içinse hazırlık aşaması oldukça önemli bir adımdır. Bu programın asıl amacı, aday öğrencilerin İngilizce dil yeteneklerini geliştirmektit ve sınavı geçen öğrenciler lisans programlarına girmeye hak kazanmış olurlar.
Bilkent Üniversitesi Hazırlık Sınavı olan PAE, Dinleme, Okuma, Yazma ve Konuşma olarak dört bölümde uygulanır. Her becerinin ölçülmesinin amacı öğrencilerin İngilizceyi kavrayabilme, kendilerini etkili ve akıcı bir şekilde ifade edebilme ve iletişim kurabilme yeteneklerini test etmektir. Her bölümde yeterli geçme notunu alabilen öğrenciler, sınavı başarıyla tamamlar ve bölümlerine girmeye hak kazanırlar.

- PAE Writing sınavı, adayların İngilizcede kendilerini yazıyla ifade etmelerinin ölçüldüğü bir sınavdır. Bu kısımda öğrencilere çeşitli konulardan oluşan bir response paper ve bir essay sorusu yöneltilir ve belirlenen sürede bu soruları cevaplandırmaları beklenir.
- PAE Reading sınavı, adayların İngilizce okuma ve anlama becerilerini ölçen bir sınavdır. Öğrencilere çeşitli reading paragrafları sunulur ve soruların içeriği de bu metinlere yönelik olarak çoktan seçmeli sorular şeklinde yöneltilir.
- PAE Listening sınavı, adayların İngilizce dinleme ve algılama kabiliyetlerini ölçmek adına uygulanan bir sınavdır. Bu sınavda öğrencilere birtakım ses kayıtları dinletilir ve daha sonra bu kayıtlarla alakalı çeşitli sorular sorulur.
- PAE Speaking sınavı, adayların İngilizce diline sergilediği konuşma becerilerini ölçer. Öğrencilere bazı belirli konularla alakalı ve genel soruların da yer aldığı çeşitli konuşma başlıkları yöneltilir ve verilen süre içerisinde öğrenciden bu soruları cevaplandırması istenir.
Bilkent Hazırlık Sınav örneklerine Bilkent Üniversitesi’nin resmî sitesi olan http://prep.bilkent.edu.tr/pae/ üzerinden de erişim sağlayabilir, sınav formatına ilişkin daha detaylı bilgileri yine bu site üzerinden edinebilirsiniz.
Biz AchieveUni olarak Bilkent Üniversitesi hazırlık öğrencilerinin her adımında ve sonrasında bölümlerinden kariyere giden yollarında en önemli yollarından biri olan İngilizce konusunda rehberlik ediyoruz. Senelerin bize kazandırdığı tecrübe sayesinde İngilizce eğitimi ve akademik sınavlara hazırlık konularında uzman ekibimizle başarıyı sizinle yakalamayı hedefliyoruz. Bize danışan öğrencilerimizin bireysel ihtiyaçlarına göre oluşturmuş olduğumuz çalışma programları ve motivasyon desteğimizle onları başarıya ulaştırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Eğer siz de Bilkent hazırlığı hemen atlayıp bölüme geçmeyi hedefliyorsanız, sizi AchieveUni‘ye bekliyoruz, zira biz sizin başarı hikayenize katkıda bulunmak için buradayız.