IELTS Writing Taktikleri: Task 1 ve Task 2

IELTS writing snavı taktikleri task 1 ve task 2

IELTS sınavı özellikle Bilkent IELTS sınavı, üniversite öğrencilerinin Bilkent hazırlık atlama ve geliştirmiş oldukları İngilizce yeteneklerini kanıtlama açısından önemli bir yere sahiptir. Bu açıdan düşünüldüğünde İngilizce’nin 4 farklı yeteneği olan IELTS reading, IELTS listening, IELTS speaking ve IELTS writing gibi sınavda sorulan ve kullanılması istenilen İngilizce yetenekleri (skills) için öğrencilerin hem ders olarak hem de stratejik olarak çalışma ve pratik yapmaları önemli bir yere sahiptir.

IELTS writing (yazma) bölümü, öğrenci ve öğrenci adaylarının İngilizce dilindeki yazı yazma yeteneğini analiz edip değerlendiren ve çoğu kişi tarafından da IELTS sınavının en zor bölümlerinden biri olarak kabul edilen bir sınavdır. IELTS writing bölümü kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Bu bölümlere Task 1 ve Task 2 denilmektedir. IELTS writing task 1 ve IELTS writing task 2 için önemli ve etkili taktikler, örnek metin ve yapılar ve son olarak bu bölümde puan artırmak için faydalanılabilecek strateji ve teknikler çok detaylı ve anlaşılır bir şekilde ele alınacaktır.

IELTS Writing Bölümü Hakkında Temel Olarak Neler Bilmeliyiz?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere Bilkent IELTS writing veya IELTS writing olarak bilinen sınav 2 adımdan oluşmaktadır. İlk olarak Task 1 denilen bölümden bahsedeceğiz. IELTS Task 1 için öğrencilerin eğer Academic IELTS ise bir grafik, tablo veya harita açıklaması yapmaları gerekmektedir. General IELTS’e giren öğrencilerinse bir mektup yazması gerekmektedir. Genel olarak IELTS writing Task 1 şeması bu şekildedir. Ayrıca ismi geçen Academic IELTS ve General IELTS sınavlarından hangisine girileceği de öğrencilerin ihtiyacına göre ve sınav puanını ne için kullanacaklarına göre belirlenmektedir.

IELTS writing’in 2. Adımı olan IELTS writing Task 2 için öğrencilerin bir konuda kompozisyon yani essay yazmaları gerekmektedir. Bu kompozisyonda verilen bir konu veya durum ile ilgili öğrencilerin kendi fikirlerini belirtmeleri istenmektedir.

IELTS Writing Task 1 ve Task 2’de Başarılı Olabilmek İçin Genel Stratejiler


Öğrencilerin öncelikle ama öncelikle çok net bir şekilde bir zaman yönetimi hesabı yapmaları gerekmektedir. Genelde Task 1 kısmı için 20 dk ve Task 2 kısmı içinse 40 dk tavsiye edilir. Bunun sebebi hem Task 1 kelime sayısı olarak Task 2’den daha kısa olacaktır hem de Task 1’in getireceği puan Task 2’den daha azdır. Bu sebeple Task 2’ye daha çok ağırlık vermek önemli bir strateji olarak görülmektedir.

Yazmaya başlamadan önce öğrencilerin planlama yapmaları hem stres yönetimi hem de zaman yönetimi için avantajlı olacaktır. Bundan dolayı her iki task için de öğrencilerin kafalarında bir yazma şeması oluşturması net bir şekilde fayda sağlayacaktır. Hatta kafalarındaki ana fikir ve varsa örnekleri kısa kısa notlar şeklinde kâğıdın bir kenarına yazıp sonradan silebilirler.

IELTS writing tasklerinde farklı ve yüksek seviye kelimeler kullanmak çok önemli. Öyle ki sürekli olarak aynı kelimeyi kullanmanız sizin için eksi puan olarak dönüş yapacaktır.

Bu nedenle aynı anlama gelen en azından 2-3 farklı kelime bilmek sizin cümlelerinizin artı puan alması için önemlidir. Örnek vermek gerekirse, “artırmak” anlamına gelen birkaç kelime kullanmanız gerekiyorsa farklı farklı aynı anlamlara gelen “increase”, “rise”, “grow” gibi kelimeler kullanabilirsiniz.

IELTS writing kalıpları çalışırken de aslında öğrencilerin çokça gördüğü şeylerden birisi bağlaçlar ve bu bağlaçlarla kullanılan cümlelerdir. Örneğin iki cümle arasında zıtlık vermek için “however” kullanımı veya sebep sonuç ilişkisi verirken “therefore” kullanmak hem cümlelerinizin daha akıcı olmasına fayda sağlar hem de sınavı kontrol edenler tarafından da artı bir puan kazanmanız için olanak sağlar.

Tabii ki her yazı yani writing bölümünde olduğu gibi dil bilgisi (grammar) ve kelime (vocabulary) hatalarından kaçınmanız çok ama çok önemlidir. Unutmayın ki yapılan her hata size eksi puan olarak dönmektedir. Bu sebeple sınavı bitirdikten sonra hızlıca bir hatalarınız olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

IELTS Academic Writing Task 1 Stratejileri

Daha önce kısaca bahsettiğimiz gibi bu bölümde size bir tür grafik, tablo, şema veya harita verilmektedir. Sizler de bu verilerden birini kullanarak minimum 150 kelimelik bir metin yazmalısınız. Bu metin, size verilen grafik, şema veya haritayı özetler nitelikli olmalıdır. Bu yüzden hem kelime sayınızı 150’den aşağı tutmamaya hem de size verilen şema’daki önemli kısımları kesinlikle metinde açıklamaya dikkat etmelisiniz.

Burada yazacağınız paragrafların etkili olması gerekmektedir. Etkili bir yazının belki de en önemli kısmı giriş kısmıdır. Giriş paragrafınızda size verilen şemayı, haritayı vb.’yi yeniden ifade edin yani İngilizce’de “paraphrase” dediğimiz Türkçe’ye “parafraz” diye çevirilen işlemi yapmanız gerekmektedir. Bu kısımla ilgili kendinize IELTS writing kalıplar bile oluşturabilirsiniz. Giriş paragrafının hemen ardından size verilen şemayla ilgili bir genel bakış yazmanız gerekmektedir. Burada şemadaki en dikkat çeken noktalara değinmeniz gerekmektedir. Unutmayın ki 150 kelimede her şeyi anlatamazsınız. Bu yüzden aradan seçmeceler yaparak en önemli noktaları yazmaya çalışmalıyız. Son olarak ise detay paragraflarımız vardır. Detay paragrafında size verilen tablo, grafik vb.’deki sayısal detay, zaman, miktar gibi şeyleri karlılaştırarak inceleyebilirsiniz.

IELTS Academic Writing Task 2 Stratejileri

IELTS writing task 2 aslında en önemli kısmımız olarak bilinmektedir çünkü hem IELTS writing bölümünün toplam puanının %66’sını yani büyük parçasını etkilemekte hem de kelime asgari sınıra olarak birinci bölümden daha fazla olmaktadır. Bu bölümde size verilen bir konu veya durum hakkında kendi düşüncelerinizi belirtmeniz istenir. Aynı zamanda yazacağınız essay yani kompozisyonun minimum 250 kelimeden oluşması da gerekmektedir.

IELTS essay yazma yani Task 2 için toplamda 4 veya 5 paragraf yazmanızı tavsiye ederiz. 250-300 kelime sayısını da bu paragraflara bölüştürebilirsiniz. İlk olarak giriş paragrafımız vardır.

Giriş paragrafında daha ilk cümlede yapmanız gereken şey size sorulan soruyu parafraz etmeniz yani farklı kelimelerle yeniden ifade etmeniz olacaktır. Soruyu yeniden ifade

ettikten sonra bir iki cümleyle de açıklayarak paragrafın son cümlesinde kendi fikrinizi yazın ve bu son cümle aslında tüm bir metnin ne açıklayacağını belirtecektir yani sizin verilen konuyla ilgili fikriniz ne olduğudur.

Gelişme paragrafları İngilizce’de “body paragraphs” diye de geçmektedir. Bu paragraflar genelde 2 paragraf olmakla beraber bazen 3 paragraf olarak yazanlar da olabiliyor. Çok nadiren de olsa tek paragraflık gelişme bölümü yazanlar da vardır. Burada Bilkent IELTS writing için çok önemli 2 husus vardır. Her paragrafta bir ana fikir belirtmeniz gerekmekte ve bu ana fikirle ilgili olarak bir de örnek vermeniz gerekmektedir. Örneğin 2 gelişme paragrafınız varsa 2 tane ana fikriniz ve bu ana fikri destekleyecek 2 örneğiniz olması gerekmektedir.

Son olarak sonuç paragrafını yazacaksınız. Artık bu paragrafın sonuyla birlikte en az 250 kelime limitine ulaşmak zorundasınız. Bu sonuç kısmında daha önce yazdığınız giriş ve gelişme bölümündeki yazılarınızı özetleyerek ve yazıya son bir nokta koyarcasına son fikirlerinizi belirterek kapanışı yapabilirsiniz. IELTS writing bölümünde pratik ve etkili olmak amacıyla iyi bir IELTS kursuna gitmenizi tavsiye ederiz.

Daha fazla taktik için arayın

IELTS Bilkent IELTS kursları: AchieveUni bünyesindeki IELTS IELTS Bilkent kursu, Bilkent IELTS kursu ya da IELTS Bilkent denildiğinde akla gelen en saygın ve aynı zamanda samimi kurumlardan birisidir. IELTS deneme sınavları, IELTS sınav pratikleri ve nitelikli IELTS eğitmenleri sayesinde AchieveUni öğrencileri hazırlık atlama, IELTS sınavında yüksek puan alma ve üniversite eğitimi yolunda hayallerini gerçekleştirmek için en önemli avantajlara sahip olurlar. Daha fazla bilgi için iletişime geçin.

Categories: