Bilkent Üniversitesi Prep School (Hazırlık Okulu) beş ayrı kur seviyesinde İngilizce öğretimi vermektedir. Her bir kur toplamda 8 haftalık ders programını içermekte ve CAT olarak bilinen ara sınavların yanı sıra, değerlendirmedeki bir diğer kriter Dil Portföyü (LP) ödevlerinin amaca uygun şekilde yapılmasıdır. Ayrıca bunlara ek olarak her kur içerisinde bir grup projesi olarak sunum ödevleri ve derslere katılım da değerlendirme kriterleri. Bir kur içerisinde tamamlanan 8 haftalık sürenin ardından ECA (Kur Sonu Yeterliliği) sınavı düzenlenir. Bu sınava girebilme hakkı kazanmak için Bilkent hazırlık kurundaki öğrencilerin hem ara sınavlardan (CAT) hem de ödev değerlendirmelerinden (LP) 100 üzerinden en az 60 olan geçerli nota ulaşmaları bir ön koşul olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu skor her ne kadar alınması kolay olan bir geçme notu olarak görülse de birçok hazırlık öğrencisi hazırlık eğitimleri boyunca birçok kez ders tekrarı, kur tekrarı gibi durumlarla karşılaşabilmektedir. IELTSBilkent, herhangi bir kur tekrarı yaşamamanız adına, özel kur dersleriyle yanınızda olmaya devam etmektedir.
Bilkent Hazırlık Programı Akademik İngilizcede Yeterlilik sınavı anlamına gelen PAE, Bilkent üniversitesine girmeye hak kazanan hazırlık öğrencilerinin (Bilkent Prep) İngilizce seviyelerini değerlendiren bir ölçme sınavı olarak yılda birkaç kez düzenlenmektedir. Bilkent Üniversitesi İngilizce Hazırlık Programı tarafından düzenlenen PAE sınavı iki ayrı bölüme ayrılmaktadır. PAE Bölüm 1 sınavı 200 adet farklı seviyelerde çoktan seçmeli sorulardan oluşan bir sınavdır. Bu ilk bölümü başarı ile tamamlayan öğrenciler PAEnin 2. Bölümüne girmeye hak kazanırlar. PAE Bölüm 2 ise A Aşaması, ve B Aşamasından oluşur. PAE 2. Bölüm A sınavı, B sınavına geçmek başarılı olunması gereken bir sınavdır. PAE 2. Bölüm ilk sınavında (A Sınavı), dinleme, okuma, grammar, ve kelime soruları öğrencilere yöneltilmekteyken, PAE 2. Bölüm ikinci sınavında (B), yalnızca konuşma ve yazma soruları yöneltilir. AchieveUni’nin verdiği PAE Özel Dersleri tecrübeli İngilizce öğretmenlerinin hazırlamış olduğu, gerçek sınava en yakın materyal desteğiyle verilmektedir.

PAE İngilizce Hazırlık Atlama Sınavı
PAE ya da diğer adıyla Bilkent Üniversitesi İngilizce Yeterlilik sınavı iki farklı aşamada gerçekleşir. İlk aşama, çoktan seçmeli soruların yer aldığı 200 soruluk bir ön-eleme sınavıdır ve genelde sınav haftasının olduğu hafta Pazartesi günü uygulanır, İkinci aşama ise, ilk aşamayı geçen öğrencilerin girmeye hak kazandıkları bir değerlendirme sınavıdır ve A ve B bölümleri olmak üzere yine iki aşamaya ayrılmıştır ve Çarşamba, Perşembe günleri yapılır.
2. Aşama 1. Bölüm (A)
A Bölümü, öğrencileri değerlendirmek için kendileri test soruları şeklinde Reading, Listening ve Grammar soruları yöneltilen bir sınavdır. Reading ve Grammar kısımlarının her biri toplamda 105 dakika süren 35 sorudan oluşan sınavlardır. Bu sürenin akabinde, iki farklı bölümde yapılan toplamda 60 dakika süren bir Listening sınavı yapılır. İlk bölüm 5 farklı diyaloğu konu alan ses kayıtlarını içerir. Bu kayıtları dinleyen öğrencilere daha sonra üçer soruluk çoktan seçmeli toplam 5 adet test yapılır. Listening sınavının ikinci bölümünde ise öğrencilerin ses kaydını dinlerken not almalarını (Note-Taking) gerektiren 15 dakikalık bir ders anlatımı veya konferans kaydı ve akabinde toplamda yine 15 dakika içinde cevaplanması gereken 15 adet soru yöneltilir. Yani toplamda Listening sınavında 30 adet soru bulunmaktadır.
2. Aşama 2. Bölüm (B)
PAEnin son aşaması olan bu sınavda Writing ve Speaking yetilerini ölçen bir performans değerlendirmesi yer alır. Writing sınavında süre 1,5 saattir ve aynı Listening gibi bu kısımda da iki böül vardır. İlk bölümde, öğrencinin 250 kelimeden oluşan bir makaleye sorulan soruyla beraber vereceği 150 kelimelik bir paragraf yanıtı (Response Paper) istenir. Bu paragraf, hem bazı gerekli bilgilerin verilmesini ve hem de sınava giren adayın bakış açısını anlatması gereken bir yanıt yazısı şeklinde kaleme alınmalıdır. Writing sınavının ikinci bölümünde ise, 350 kelime içeren bir essay (makale) yazılması gerekmektedir. Bu essay sorulan soruya göre değişiklik gösterebilmekle beraber genelde fikir üretme ve verilen konuyu detaylı açıklayabilip, tezler ve antitezler yaratabilme üzerinedir. Speaking sınavı, bir öğretmen karşısında yaklaşık 7-10 dakikayı içeren ve çeşitli gündelik ve genel soruların sorulduğu, öğrencisinin konuşmadaki akıcılık seviyesi ve kendini ifade edebilme biçimlerinin değerlendirildiği bir sınavdır.
PAE nasıl geçilir? sorusunun yanıtı olarak, İlk Aşamada 200 soru üzerinden yaklaşık 130 puan veya üzeri alınması gerektiği bilinmekteyken Bilkent Üniversitesi bu konuyla ilgili hiçbir zaman net bir bilgi vermemektedir. Elde edilen başarılı sonuç, ikinci aşama olan Aşama B’ye girmeye hak kazandırır. 2. Aşama olan Bölüm B ise Writing (Bölüm 1 ve 2 için 10+10) ve Speaking (20) toplam 40 puanı içeren bir değerlendirmeyi temel alır. Bu seviyeyi geçmek için toplama 24 puanlık kümülatif bir skora ulaşılması yeterli olacaktır.

Bilkent Dış Sınavlar İle Yeterlilik (TOEFL-IELTS)
Bilkent Üniversitesi öğrencilerine dış sınavlar yoluyla da hazırlığı geçme imkânı sunmaktadır. Bu durumun geçerli olabilmesi için Hazırlık öğrencilerinin TOEFL iBT veya IELTS sınav sonuçlarını almaları gerekmektedir. Bu akademik sınavlar, sınav günü eş zamanlı çekilmiş bir fotoğraf aracılığıyla kimlik doğrulaması yapan yetkili merkezlerde yapılmak mecburiyetindedir. Aynı sınav günü çekilen fotoğrafın resmi sınav kapsamına alınması da yine bir mecburiyet olarak karşımıza çıkmaktadır. Sınavın akabinde verilen sınav sonuç belgesi, idare eden kurum tarafından gönderilir veya aynı kurum tarafından sunulan online sınav sonucuna doğrulama hizmeti aracılığıyla ulaşılabilmektedir. Öte yandan sınav sonuçlarının ilgili kurum tarafından doğrudan Bilkent Üniversitesi Öğrenci İşleri Müdürlüğü’ne iletilmesi zorunludur.
Hayalini kurduğu Bilkent Üniversitesi’ne kayıt olan mevcut ve lisans programlarına kayıtlı adaylar ile ulusal öğrenci adayı olarak sınıflandırılan öğrencilerin, planlanan dış sınav tarihinden en geç 21 gün evvel İngilizce Hazırlık Programı Direktörlüğü’ne başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Bu işlem internet üzerinden, web sitesi aracılığıyla yapılabilmektedir. Aday öğrencilerin sınav kayıt belgelerini ibraz etme zorunlulukları vardır ve Bilkent Üniversitesi’nin belirlediği tarihlerde yalnızca belirlenen merkezlerde sınava girmeleri zorunludur. Diğer merkezlerden veya tarihlerden alınan sınav sonuçları değerlendirmeye uygun değildir ve Bilkent Üniversitesi nezdinde geçerlilikleri yoktur.
Bütün bunlara ek olarak, TOEFLibt sınavları Türk-Amerikan Derneği’nde (Ankara), IELTS sınavları ise IDP (Ankara) tarafından yürütülmektedir. İlgili merkezlerin ayarlanmasında İngilizce Hazırlık Programı Müdürlüğü’nün önerisi ve Rektör onayı ile değişiklik durumu meydana gelebilir. Bilkent Üniversitesi, başvurularının geçerliliğini sağlamak için adaylara gerekli uygunluk konusunda önceden bildirimde bulunur ve sınav merkezlerinden artırılmış güvenlik önlemleri talep etme hakkına sahiptir.
Bilkent Üniversitesi, IELTS (Uluslararası İngilizce Dil Test Sistemi) ve TOEFL iBT (Yabancı Dil Olarak İngilizce Testi) sınavlarını kabul amacıyla geçerli İngilizce dil yeterlilik değerlendirmeleri olarak kabul etmektedir. Bu değerlendirmeler için belirlenen minimum skor gereksinimleri aşağıda gösterilmiştir.
- Bilkent Üniversitesi IELTS akademik sınavından toplam 6,5 puan ve her bir sınav bölümünden en az 5,5 puan ister.
- Bilkent Üniversitesi TOEFL iBT sınavından en az olarak 87 puanı kabul etmektedir.

BiIkent Hazırlık Kurları
- Elementary Kuru(Başlangıç Seviyesi)
Elementary kuru, PAE Bölüm 1’de yer alan 200 soruluk çoktan seçmeli soruların bulunduğu yeterlilik sınavına göre İngilizcesi başlangıç düzeyine yakın olan hazırlık öğrenciler için ayrılmıştır. Toplamda 8 hafta süren bu kur, grammar yapısının ve öğrencinin önceden belirlenen seviyesinin başlangıç seviyesinde olmasından dolayı, bu seviyeyi geçmek bazı öğrenciler için geçmesi zor bir kur olabilir. AchieveUni, kendi öğrencilerini Elementary düzeyinde de desteklemek için işlenen konuları pekiştirme olanakları, ayrıntılı okuma dersleri, dinleme ve kendi hazırladığı materyallerin kullanıldığı yazma pratiklerini öğrencilere aktarmayı hedefler. Bunun yanı sıra, hazırlık kurlarında konuları başarılı bir şekilde anlaşılıp, derslerin geçilmesini ve İngilizce speaking (konuşma) pratiğini kolaylaştırmak için öğrenci odaklı ilerleme takibi ve zamanında geri bildirim (feedback) de Bilkent hazırlık öğrencilerine sağlanmaktadır.
- Pre-Intermediate Kuru (Ön-Orta Seviye):
Pre-intermediate kuru, ilkokul ve ortaokul ve lise seviyelerinde öğrenilen ve İngilizce seviyesi açısından temel-üstü denilebilecek öğrenciler için hazırlanmıştır. Bu kurda yer alan öğrenciler ders geçişlerini üst kurlara ve başlangıç kurlarına nazaran, aşinalıkları nedeniyle daha kolay bulabilirken, rahatlamaları ve gevşemeleri sebebiyle ve yetersiz çalışma disiplini nedeniyle kur tekrarı durumuyla karşı karşıya kalabilirler. AchieveUni yalnızca öğrencilerin sahip oldukları seviyede sürekli ilerlemeyi değil öte yandan disiplinli ve programlı şekilde hazırladığı okuma, dinleme, yazma ve konuşma pratikleriyle öğrencilerin motivasyon ihtiyaçlarını da önemser.
- Intermediate Kuru (Orta Seviye):
Intermediate kurunda, derslerin içerisinde 10-15 dakika boyunca not alabilme ve birden çok paragraf içeren essay (makale) yazma alıştırmaları ve ödevleri de dahil edilmek üzere akademik İngilizce çalışmaları kendini gösterir. Hazırlık okuyan Bilkent Üniversitesi öğrencilerini eğitim dilinin bölümlerinde neredeyse hepsinin veya bir kısmının İngilizce olduğu derslere hazırlamak adına akademik kelime bilgisine ve bu konuda pratik yapmaya önem verir. Yapılan akademik alıştırmalar Bilkent Hazırlık Geçme Sınavı olan PAE için de bir temel atma niteliğine sahiptir ve AchieveUni, özellikle akademik İngilizce konusunda okuma, konuşma, dinleme ve yazma konusunda düzenli programlar içerir.
- Upper-Intermediate Kuru (Orta-Üstü Seviye):
Upper-intermediate kuru, akademik İngilizce anlamında dört ana dil becerisi olan Speaking, Reading, Writing ve Listening yetilerinin detaylı olarak incelendiği kurdur. AchieveUni, öğrencileri detaylı akademik paragraflarla önceden aşina ederek ve disiplini ön planda tutan Speaking ve Writing pratiklerini ön planda tutarak, özgün online ve offline materyal kaynaklarıyla bu eğitimde öğrencilerinin yanındadır. Upper-intermediate anlamında profesyonel nitelikteki çalışmalar öğrencilerin Bilkent PAE sınavındaki başarısını belirlemekte ve onlara bölümlerinin kapısını aralama fırsatı vermektedir.
- Pre-Faculty Kuru (Bölüm-Öncesi Seviye):
Bilkent Üniversitesi Hazırlık öğrencileri PAE sınavına girmeden bir adım önce PREFAC seviyesinde eğitim alırlar. PREFAC kurunu başarıyla geçmek, akademik takvimde Ocak ayında ve Haziran ayında yapılan PAE yeterlilik sınavına katılım sağlayacak olan öğrenciler için ön koşul niteliğindedir. Upper-Intermediate kurundan PREFAC kuruna geçen öğrenciler vocabulary, gramer ve reading becerilerinde üst düzey bir bilgiye ulaşır ve Bilkent PAE Sınavı için hazır duruma gelmiş olurlar.